Іпотечний кредит для громадянина України

Opublikowano: 14 Maj 2022 Agnieszka Kłak 21 sek. czytania

Kategoria: Для України

До Польщі прибуло близько 4,9 мільйонів українців. Вони рятуються від жорстокості війни. До початку російської агресії проти нашого східного сусіда певна група представників української нації також жила і працювала в Польщі. Деякі з них, а також частина новоприбулих біженців можуть вирішити залишитися назавжди в Польщі. Тому, знайшовши постійну роботу, вони будуть зацікавлені в придбанні власної нерухомості. Проте чи мають українці шанси на отримання іпотечного кредиту в польському банку?

У цій статті ви дізнаєтеся:

  • хто може надати іпотечний кредит українцям,
  • що вплине на рішення банку,
  • яка процедура подачі заявки,
  • як виглядає іпотечний кредит для українців на прикладах.
Ipotečnyj-kredyt-dlia-hromadianyna-Ukrajiny

Що таке іпотечний кредит?

Іпотечний кредит – це фінансовий продукт, який дозволить профінансувати покупку нерухомості. Щоб отримати іпотечний кредит, треба відповідати вимогам банку, але після підписання кредитного договору ви можете насолоджуватись власною нерухомістю. Своєчасне погашення розстрочки дозволить вам у майбутньому бути повноправним власником майна.

Польський ринок іпотечних кредитів досить широкий. Є багато банків, які надають такий вид позик, дешевших чи дорожчих - в залежності від потреб, суми кредиту та умов кредитування.

Якщо ви хочете дізнатися більше про іпотечні кредити, обов’язково прочитайте цю статтю.

Хто може отримати іпотечний кредит?

Банки, що працюють у Польщі, пропонують іпотечні кредити для іноземців. У випадку громадян України, щоб мати можливість подати заявку на такий вид позики, вони мають:

  • проживати в Польщі,
  • показувати постійний і регулярний дохід,
  • мають право на постійне проживання - поширюється на карту постійного проживання,
  • мають право на тимчасове проживання - за відсутності карти постійного проживання достатньо буде карти тимчасового проживання, якщо вона дійсна протягом тривалого періоду часу,
  • бути дорослою особою.

Що буде вимагати банк?

Польський банк вимагатиме пред'явлення відповідних документів, а також матиме певні очікування щодо майбутнього позичальника. Орієнтуючись на документацію, слід перерахувати те, що вам неодмінно знадобиться:

  • документ, що посвідчує особу - посвідчення особи, паспорт,
  • документи, що підтверджують вид і розмір доходу - трудовий договір, договір доручення, договір на виконання певної роботи, документи, що підтверджують доходи від ведення підприємницької діяльності та будь-які інші джерела доходу,
  • карта постійного або тимчасового проживання,
  • вся документація, пов'язана з нерухомістю - наприклад, можна заздалегідь укласти попередній договір,
  • дозвіл на купівлю нерухомості,
  • кредитна інформація, отримана від Українського бюро кредитних історій.

Щодо того, на що буде звертати увагу банк при оцінці платоспроможності клієнта, слід зазначити, що майбутній позичальник повинен:

  • мати банківський рахунок – за відсутності рахунку в польському банку ніщо не заважає відкрити особистий рахунок,
  • мати досить високу кредитоспроможність - оцінюється на основі розміру доходу, кількості людей на утриманню, необхідних витрат та погашення інших зобов'язань,
  • показати хорошу кредитну історію - згідно з інформацією BIK, якщо клієнт вчасно сплатив свої попередні зобов'язання, він має позитивну кредитну історію,
  • мати власний внесок - треба бути готовим до того, що він становитиме 20% від вартості майна, хоча ж теоретично ця вартість може бути нижчою, навіть до 10% вартості нерухомості.

Де в Польщі українець може взяти іпотечний кредит?

Як ми вже зазначали, на польському фінансовому ринку є суб’єкти, які нададуть іпотечні кредити для громадян України. Ми порадимо вам, які банки дозволяють взяти іпотеку в Польщі.

ING Bank Śląski

Перевагою іпотечного кредиту в цьому банку є те, що достатньо мати дозвіл на тимчасове проживання навіть тільки на один рік з моменту подачі заявки на кредит. Тут власний внесок складе не менше 20%, а максимальний термін позики може становити до 35 років.

Santander Bank Polska

У цьому випадку, з певної формальної точки зору, це ще простіше, адже тут вид на проживання має діяти на день подання заяви. Максимальний термін погашення кредиту – 30 років. Також є можливість вибрати погашення змінними або фіксованими частинами.

Bank Millennium

Ще одна організація, яка пропонує іпотечний кредит для українців, – Millennium Bank. Цей банк вимагає додання до документації оцінки нерухомості. Привабливою пропозицією для клієнта може виявитися наявність кредитних канікул, які надаються один раз на рік.

Alior Bank

Тут, як і у випадку з банком Santander, вид на проживання має бути дійсним на день подачі заяви. Щоб мати можливість оформити позику в цьому банку, ви повинні надати довідку про доходи від роботодавця. Крім того, якщо ви отримуєте дохід за кордоном, то це не перешкоджує в отриманню кредиту у цьому банку.

Bank Pekao

У цьому банку строк кредиту може становити до 30 років. Вам знадобиться документ, що підтверджує вашу особу, і документи, що підтверджують ваш дохід, право на проживання в Польші та документи на нерухомість.

PKO BP

Найбільший польський банк також пропонує іпотечний кредит для українців. Однак позичальник повинен мати карту постійного проживання. Є також ще одне застереження –іноземець не отримає іпотечний кредит на термін більше 15 років.

Покрокова інструкція як отримати іпотечний кредит

Як ми вже знаємо, іноземець може отримати іпотечний кредит. Зараз ми обговоримо наступні кроки, необхідні для отримання такого типу позики.

Крок 1. Перевірте, які ви маєте потреби

Іпотечний кредит – це позика, яку нам доведеться повертати 15, 20, 25, а іноді навіть 30-35 років. Це тривалий період часу. Приймаючи рішення на такий серйозний крок, ми повинні пам’ятати, що вкладаємо кошти в майно, в якому, напевно, проживемо все життя.

Якщо ви ще не готові до цього, проаналізуйте ще раз, чи іпотечний кредит, який вм будете сплачувати багато років є найкращим рішенням у вашій ситуації?

Крок 2. Проаналізуйте свої доходи та витрати

Якщо ви хочете взяти іпотечний кредит, то банк при перевірці вашої кредитоспроможності обов’язково врахує, скільки грошей впливає на ваш рахунок і скільки ви витрачаєте. Отже, ви маєте перелічити всі свої доходи з усіх джерел, а потім проаналізувати на свої витрати. На скільки високі кошти ви платите за ваші рахунки? Скільки коштує утримання дітей? Чи є у вас десь інші борги, і якщо так, то скільки ви платите щомісяця? Також слід враховувати такі витрати, як різні страховки та витрати на технічне обслуговування вашого автомобіля.

Крок 3. Зверніть увагу на валюту, в якій ви заробляєте

Ви вже маєте постійну роботу в Польщі та заробляєте в злотих? Тоді проблем немає. Однак якщо ваш дохід повністю або частково складається з прибутку в іноземній валюті, то зверніть увагу на валюту, в якій банк буде готовий надати кредит. Банки можуть надати вам кредит лише у валюті, в якій ви заробляєте, але деякі можуть бути обмежені лише злотими або злотими та євро.

Крок 4. Підготуйте всі документи

Зберіть всю документацію, про яку ми вже згадували в цій статті. Не забудьте заповнити заявку на отримання кредиту та прикріпити її до документів. Пам’ятайте, що перед тим, як піти в банк, необхідно кілька разів уважно перечитати всі документи і переконатися, що дані, наведені в заяві, на 100% вірні. Якщо ви маєте проблеми з підготовкою документів або оцінкою кредитних можливостей, ви завжди можете звернутися до професійного кредитного консультанта.

Крок 5. Подайте заявку та чекайте рішення

Зайдіть у відділення банку та подайте заявку. Не турбуйтеся! Банки, підлаштовуючись під існуючу політичну ситуацію, мають можливість обслуговування клієнтів українською мовою. Співробітник банку перевірить вашу заяву та документи, а також захоче задати вам кілька запитань. Якщо в документації не вистачає якоїсь інформації, то вас попросять цю інформацію надати. Коли вашу заяву і документи прийме працівник банку, вам нічого не залишається, як чекати рішення банку.

Іпотечний кредит для громадянина України - приклади

Зараз ми розглянемо два приклади, на яких громадяни України будуть звертатися за іпотекою в польському банку. Побачимо, як будуть розподілятися витрати і яким буде остаточне рішення банку.

Приклад 1. Пані Олена хоче взяти іпотечний кредит разом зі своїм чоловіком паном Олексієм. Сума позики становитиме 200 тис. злотих на 25 років. Пара хоче купити за допомогою цього невелику квартиру. Після конвертації банком загальна сума до погашення становитиме 406 905 злотих, а щомісячний внесок становитиме 1 356,35 злотих. Пані Олена заробляє 2800 злотих, а пан Олексій — 3200 злотих. Загалом вони заробляють 6000 злотих. Після вирахування внеску з місячних витрат залишиться понад 4600 злотих. Вартість проживання подружньої пари додатково складає в середньому 2500 злотих на місяць. Пані Олені та пану Олексію залишаються ще додатково ще 2100 злотих. У цьому випадку кредитоспроможності може виявитися цілком достатньо для надання кредиту. Подружня пара також повинна сплатити власний внесок у розмірі 20%, тобто 40 000 злотих.

Приклад 2. Пан Діма хоче взяти іпотеку тільки на себе. Він заробляє 4500 злотих і хоче купити будинок, тому йому потрібно 300 тис. злотих кредиту. Він сплачувати іпотеку протягом 35 років. Зрештою, до погашення йому належить близько 766 432,80 злотих, що становитиме 1 824,84 злотих сплати щомісяця. Після підрахування прогнозованих сплат по кредиту пана Діми з його заробітку залишається понад 2600 злотих, але він сам витрачає близько 2400 злотих на місяць. Це небезпечно близько до досягнення дефіциту. Більше того, 20% власного внеску становитиме 60 000 злотих, а у пана Діми лише 50 тис. вільних коштів. Скоріше за все, банк йому не дасть кредит.

Як підвищити шанси на отримання кредиту?

Якщо ви маєте сумніви, щодо ваших шансів отримати іпотечний кредит, існує кілька способів стати більш платоспроможним і надійним клієнтом. По-перше, завжди краще подавати внесок з кимось, ніж самому. Подавайте заявку з чоловіком, поки він заробляє. По-друге, знайдіть додаткове джерело доходу. Чи є у вас трудовий договір? Шукайте якесь додаткове замовлення або договір на виконання конкретної роботи. Навіть якщо ви будете працювати кілька годин на тиждень більше, це буде реальним покращенням вашого доходу щомісяця. По-третє, перегляньте свій бюджет. Можливо, є якісь витрати, які на даний момент не потрібні? Переконайтеся, що ви не платите занадто багато рахунків і чи інші постачальники не пропонують більш доступні пропозиції.

По-четверте, якщо ви маєте якісь борги - погасіть їх. Мало того, що інші борги негативно впливають на баланс доходів і витрат, банк не може бути впевнений, що ви погасите свої попередні зобов’язання, доки ви цього не зробите. По-п’яте, шукайте кошти для власного внеску. Власний внесок зазвичай становить десятки тисяч злотих. Навряд чи у когось є такі вільні кошти. Зверніться по допомогу до рідних або друзів. Навіть якщо вам дадуть гроші, офіційно у вас не буде боргів, які можуть негативно вплинути на оцінку вашої кредитоспроможності в очах банку. Нарешті, шосте, шукайте найдешевшу пропозицію. Можливо, ви подаєте заявку на занадто великі гроші? Може, достатньо купити трохи меншу і водночас дешевшу нерухомість? Може, інший банк запропонує вам дешевший кредит? Це все також варто перевірити.

Tagi: Іпотечний кредиткредитгромадянин україни

Zaktualizowano: 11.07.2022

Dodano: 08.06.2022

Czy ten artykuł był pomocny?


Ocena / gł.
Top