Як залишатися в безпеці у світі онлайн-фінансів?

Opublikowano: 13 Maj 2022 Agnieszka Kłak 9 sek. czytania

Kategoria: Для України

Під час війни в Україні Росія веде гібридну діяльність проти інших західних країн. Хакерські атаки є однією з найнебезпечніших форм такої діяльності. Однак кіберзлочини здійснюють не лише ворожі держави, а й окремі особи чи злочинні організації, які хочуть збагатитися. Тому так важливо пам’ятати про дотримання правил безпеки у світі онлайн-фінансів.

У цій статті ви дізнаєтеся:

  • чому кіберзлочини небезпечні,
  • які правила безпечного користування Інтернетом,
  • що робити, якщо ви стали жертвою кібератаки.
Як залишатися в безпеці у світі онлайн-фінансів?

Що таке кібератаки?

Кіберзлочини найчастіше полягають в отриманні шахраями персональних даних, які використовуються для отримання вигоди для шахраїв за рахунок своїх жертв. Багато організацій, послугами та продуктами яких ми користуємося щодня, включаючи банки та державні установи, мають системи безпеки від кібератак. Це означає, що найчастіше кіберзлочин не може бути вчинений, якщо ми не допоможемо йому. Насправді, стати жертвою кіберзлочинців відносно легко, і вони діють різними, підступними способами.

8 правил безпеки в Інтернеті

Щоб захистити себе від потенційної кібератаки, слід дотримуватися простих правил безпеки в Інтернеті. Завдяки цьому Інтернет стане для нас безпечним місцем, де ми зможемо вільно та без страху користуватися світом онлайн-фінансів.

Правило 1. Користуйтеся електронним банкінгом з розумом

Практично кожен клієнт банку, який має особистий рахунок, щодня користується системою електронного банкінгу. Іноді, коли ми поспішаємо, нам доводиться робити якісь дії – наприклад, зробити терміновий переказ – поза домом. Це створює потенційний ризик кібератаки. Щоб уберегтися від цього, пам’ятайте наступне:

  • не входьте до системи банку з чужих пристроїв - якщо ви перебуваєте за межами дому, увійдіть зі свого власного телефону, оскільки використання чужого обладнання (телефону чи комп'ютера) може призвести до того, що наші дані для входу там зостануться,
  • варто використовувати довгі та складні паролі - чим довший і складніший пароль, тим більше часу знадобиться злочинцю, щоб його зламати,
  • не можна записувати дані до логовання на папері - деякі клієнти, особливо старші люди, мають звичку писати свої дані – такі як номер клієнта і банківського рахунку - на аркуші паперу, який вони носять із собою - немає потреби пояснювати, що станеться, якщо така картка з даними загубиться і потрапить до рук шахрая,
  • не можна нікому подавати свої дані - якщо з якоїсь причини (наприклад, тимчасові проблеми з Інтернетем) ви не можете здійснити банківську операцію особисто, не просіть про це нікого іншого - це створює ризик того, що злочинець перехопить ваші дані.

Правило 2. Працевлаштування завжди безкоштовне

Якщо ви поляк, який шукає роботу або приїжджаєте з України і хочете влаштуватися на роботу в Польщу, пам’ятайте, що ніхто не має права вимагати від вас грошей за працевлаштування. Те саме стосується обіцянок працевлаштування. Може статися так, що шахрай попросить вас перевести гроші на його банківський рахунок, що буде фальшивою умовою для вашого найму на роботу. Найчастіше це працює таким чином, що шахраї гарантують, що переказ з вашого боку є лише «перевіркою даних», а коли ви почнете працювати, ви отримаєте повернення цих коштів. Не обманюйтеся – якщо вас обдурять і зробите переказ, гроші вам не повернуть.

Правило 3. Не вірте всім акціям і пропозиціям

Акції та пропозиції часто надсилаються нам електронною поштою. Це роблять боти, оператори мобільних мереж, магазини та багато інших організацій. Це цілком легальна діяльність, на практиці деякі акції та пропозиції дуже вигідні для клієнтів. Однак слід пам’ятати, що шахраї люблять видавати себе за законних осіб, щоб отримати від нас дані.

Припустимо, що ми користуємося послугами оператора мережі X. Ми отримуємо електронний лист від шахрая, який видає себе за оператора. Електронна пошта містить інформацію про акцію, в рамках якої ми можемо сплатити на 50% менше місячної передплати. Часто тут є напис: «НАМ ПОТРІБНА ВАША ЗГОДА» і посилання, на яке ми повинні натиснути, щоб ввести туди ваші персональні дані. Чому це небезпечне?

Перш за все, реальний оператор мережі Х, якби він мав для нас більш вигідну пропозицію, повідомив би на електронну пошту, що ми можемо ознайомитись з акцією на його сайті. По-друге, оператор не запитує нашої згоди. По-третє, у оператора є наші дані – нам не потрібно їх повторно вводити на іншій сторінці. По-четверте, будь-які зміни суми нашого рахунку повинні бути обґрунтовані в договорі. Таким чином, необхідно було б змінити зміст положень договору з оператором мережі X.

Правило 4. Остерігайтеся спливаючих оголошень у вашому браузері

Часто буває, що, коли ми користуємося Інтернетом, в нашому браузері раптово з’являється вікно з вмістом реклами чи акції. Якщо ми натиснемо на нього, ми можемо несвідомо завантажити шкідливе програмне забезпечення на наш комп’ютер. Віруси, трояни та програми, розроблені як шпигунські програми, є основними загрозами, пов’язаними зі зловмисним програмним забезпеченням. Тому якщо у вас раптом з’явиться реклама – просто проігноруйте її.

Правило 5. Робіть резервні копії даних

Варто зробити резервні копії даних, що знаходяться на жорсткому диску комп’ютера. Кібератаки – це не лише перехоплення даних, а й – за певних обставин – їх знищення. Втрата, особливо конфіденційних даних нашої роботи, безумовно, не принесе нам жодної користі. Дані, які регулярно зберігаються і знаходяться в різних місцях, набагато безпечніші, ніж дані, які не мають резервної копії.

Правило 6. Оновлюйте операційну систему

Якщо ми регулярно оновлюємо нашу операційну систему, ми в більшій безпеці перед загрозами кібератак. Оновлення дозволяють, наприклад, антивірусним програмам і брандмауеру усувати прогалини, які виникають у результаті діяльності статутів. Оновлення програмного забезпечення тримає нашу систему «в курсі» нових методів проведення атак в Інтернеті.

Правило 7. Використовуйте більше однієї адреси електронної пошти

Наявність принаймні двох різних адрес електронної пошти безумовно підвищує нашу безпеку в Інтернеті. Наприклад, ми можемо виділити нашу другу поштову скриньку для здійснення покупок в Інтернеті або входу на портали. Однак наша перша електронна скринька буде використовуватися для роботи або для ведення банківського рахунку в Інтернеті. Якщо ми станемо жертвою шахрая, наприклад, через неправдиву рекламу, то злочинець отримає електронну пошту, яка жодним чином не не буде мати відношення до нашої професійної діяльності чи онлайн-банкінгу.

Правило 8. Не переходьте за посиланнями з SMS

Правило трохи схоже на те, що ми вже згадували. Може статися так, що ми отримуємо підозріле SMS – шахрай знову буде видавати себе за особу, продуктами чи послугами якої ми користуємося. У тілі повідомлення може бути підозріле посилання. Ніколи не варто вдаватися до цього, оскільки це може призвести до встановлення небезпечних програм на вашому пристрої.

Чи можна щось зробити після кібератаки?

Якщо ви стали жертвою кіберзлочину, вам не залишається нічого іншого, як повідомити про це в поліцію. Однак слід враховувати, що відстежити зловмисника не завжди вдається. Якщо злочин був скоєний досвідченим хакером або організацією, що спеціалізується на кібератаках, то розслідування може бути виснажливим і зайняти багато часу, і ми не впевнені, що воно в кінці кінців буде успішним.

Іноді буває так, що в результаті злочину шахрай отримує фінансовий продукт використовуючи наші дані - наприклад, позику готівкою. Якщо йому це вдасться, нам доведеться повернути внески по кредиту, а доказати те, що ми не брали на себе кредиту, займе багато часу. Тому ми понесемо серйозні втрати до того, як злочин буде розкритий. Ось чому так важливо залишатися в безпеці в Інтернеті.

Оскільки мова йде о вимаганню кредиту, то є спосіб захиститися від злочину в момент його вчинення. Про це повідомляє Бюро кредитної інформації. Ці сповіщення дають нам знати, що хтось намагається взяти кредит за наші дані в режимі реального часу, тобто саме тоді, коли шахрай подає заяву до банку від нашого імені. Завдяки цьому ми можемо негайно реагувати та захистити себе від злочинності.

Tagi: громадянин україниІпотечний кредиткредитБанківський рахунокЯк залишатися в безпеці у світі онлайн-фінансів?кредит в польщі для українців

Zaktualizowano: 11.07.2022

Dodano: 02.06.2022

Czy ten artykuł był pomocny?


Ocena / gł.
Top